Zbog iznimno visokih temperatura ovog ljeta, berba grožđa u Hercegovini započela je ranije nego ikada prije. Iako je uobičajeno da trganje počinje u rujnu, ove godine berba je zbog bržeg dozrijevanja ploda krenula već sredinom kolovoza.

Vinko Buljan, koji već 50 godina radi u vinogradu i unatoč svojih 89 godina još uvijek nije umoran, prisjeća se kako su prethodnih godina berbe započinjale najranije 4. rujna, dok je ove godine taj datum pomaknut duboko u kolovoz.

Berba u tako visokim temperaturama predstavlja izazov i za berače, koji moraju biti iznimno izdržljivi. Prošla vinogradarska godina nije ispunila očekivanja, no vinari ove godine očekuju znatno bolji urod i kvalitetu grožđa.

Hercegovina je već dugo prepoznata kao vinska regija vrhunske kvalitete, no proizvođači naglašavaju da uvijek postoji prostor za napredak. Promociji hercegovačkih vina pomaže i vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u ovom kraju i omogućava proizvođačima da steknu međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina.