Listopad je mjesec u kojem se provode ključni radovi pripreme vašega vrta za nadolazeću zimu, a time i kako bi se osigurala uspješna sezona sljedeće godine. Kako upravo u listopadu vrijeme često zna biti s ugodnim temperaturama, i to je jedan od razloga da prionete na posao. Agroklub.ba donosi pet aktivnosti koje bi svatko od vas, naravno, ako posjeduje vlastiti vrt, trebao obaviti ovog mjeseca, a sve kako biste još ove zime mogli brati povrće te pripremiti gredice za nadolazeću sezonu.

1. Berba povrća

Najprije trebate pobrati preostalo povrće osjetljivo na mraz, kao što su rajčica, paprika, mahune, krumpir, tikvice, bamija, cikla. Mrkva i peršin mogu izdržati niže temperature u zemlji, no možete ih zaštititi kako gornji dio korijena ne bi ozebao. Blitva i kupusnjače, poput raštike, izdržat će niže temperature (raštika će biti "slađa" kada ju malo "opeče" mraz). Ubrano povrće pravilno uskladištite ili konzervirajte. Početkom listopada možete još ubrati listove ljekobilja za čaj, sirup, začine.

2. Čišćenje vrta

Nakon što ste pobrali sve povrće, uklonite biljne ostatke te ih kompostirajte. U slučaju da ih je zahvatila bolest poput plamenjače ili pepelnice, najbolje je ukloniti ih iz vrta ili spaliti, uz dodatni oprez. Iako korov u zimskim mjesecima miruje, uklonite ga kako biste spriječili njegovo razmnožavanje u proljeće. Umjesto pljevljenja, površinu možete prekriti folijom ili drugom zaštitom kako bi preko zime korov uvenuo. Dio korovskih stabljika sa sjemenkama možete ostaviti pticama koje će se odužiti na proljeće kontrolom štetnih insekata.

3. Obrada tla

Tradicionalno se ujesen vrt prekopava štijanjem ili frezanjem kako bi zemlja tijekom zime izmrzla, a s njom i razne štetočine. Tlo tako postaje rahlije i omogućuje se prodor vlage u dublje slojeve. Bit će to i dobra priprema za proljetnu sjetvu i sadnju kada će biti potrebno tek prekopati zemlju. Umjesto štijanja, zemlju možete prozračiti širokim vilama. Tako ćete sačuvati korisne mikroorganizme iz tla. No, ako niste pobornik ni štijanja ni rahljenja, površinu možete prekriti organskim materijalima poput lišća, slame, komposta i sl., što će pomoći očuvanju strukture tla i spriječiti ispiranje hranjvih tvari.

4. Gnojidba

U listopadu se dodaje stajsko gnojivo, kompost ili pak zaoravaju i ukopavaju biljke za zelenu gnojidbu. Kada je riječ o biljkama koje i dalje rastu u vrtu, na težim tlima prihranjuju se kalijem i fosforom koji jačaju njihovu otpornost na hladnoću.  

5. Sjetva i sadnja

U ovom se mjesecu siju i sade vrste koje će prezimjeti pa se tako nastavlja sjetva mrkve, peršina, špinata. Početkom mjeseca još uvijek možete posijati matovilac i rikolu, a krajem listopada, odnosno kada uvjeti to dopuste, siju se bob i grašak za ranu proljetnu berbu. Sadi se ozimi bijeli luk, crveni i luk srebrenac, salata, radič, glavati kelj (Bonner Advent) te artičoka u regijama s blažom klimom. Novoposijane usjeve možete prekriti slamom ili agrotekstilom kako biste ih zaštitili od mraza. Sada se siju i biljke za zelenu gnojidbu koje će u proljeće obogatiti tlo, kao što su gorušica, djetelina, raž...